Te-ai gandit sa faci afaceri cu fotografiile tale?

 Bani pe net cu fotografii

Afaceri cu fotografii

Printre nenumăratele modalităţi de a face bani pe net, un business de vânzare de imagini prezintă un interes major din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi investiţia zero iar ultimul dar nu cel din urmă este utilizarea arhivei foto personale pentru a genera un venit suplimentar.

Fiind o afacere uşor de realizat care se desfăşoară la domiciliu, o să-mi îndrept atenţia în cele ce urmează asupra paşilor necesari pentru a începe o activitate simplă în domeniul fotografiei.

Cine ar plăti pentru (o) imagine?

Există mai multe tipuri de clienţi care ar cumpăra o fotografie. Bazându-ne pe expresia “o imagine face cât o mie de cuvinte” putem identifica:

– Posesorii de bloguri sau site-uri care au nevoie de imagini pentru articolele lor;

– Proprietarii unei afaceri care doresc să evidenţieze utilitatea produselor sau serviciilor prin intermediul imaginilor;

Afacerile noi care au nevoie de un logo profesionist;

– Iniţiatorii de proiecte care deasemenea au nevoie de o imagine profesionistă şi relevantă pentru tema proiectului.

Unul dintre cele mai profesionale site-uri pentru vânzarea imaginilor este Fotolia. Pe acest website se cumpără şi se vând imagini, videoclipuri şi vectori de peste 10 milioane de dolari pe an. În momentul de faţă, peste 3 milioane de utilizatori folosesc serviciile Fotolia pe care se găsesc peste 16 milioane de imagini. Acest portal îl folosesc şi eu pentru achizitionarea fotografiilor digitale din cadrul articolelor.

Pentru a începe să faci bani pe net trebuie doar să-ţi creezi un cont pe site, să cauţi fotografii digitale relevante din arhiva personală şi să le uploadezi.

Ca şi temă pentru imagini poţi alege dintre următoarele categorii:

– Peisaje;

– Arhitectură – clădiri, monumente, biserici, palate, zone industriale, fabrici, case şi grădini;

– Oameni – instantanee, gesturi, părţi ale corpului, portrete, uniforme;

– Floră şi faună;

– Obiecte de toate felurile – aparatură, dispozitive, ceasuri, bijuterii, obiecte de artă, IT;

– Transporturi – drumuri, căi ferate, transporturi aeriene, mijloace de transport;

– Mâncăruri şi băuturi inclusiv prepararea acestora;

– Activităţi sportive;

– Imagini de fundal (wallpapers, backgrounds);

– Imagini abstracte.

Pentru a realiza o fotografie profesionala nu este nevoie de foarte multă experienţă şi nici de echipamente speciale costisitoare. Tot ce trebuie să faci este să ai un aparat foto şi să respecţi principiile care fac o fotografie reuşită. Referitor la aceste principii, găseşti nenumărate informaţii online.

Dacă eşti începător, poţi să ceri sfaturi unui fotograf profesionist sau să urmezi un curs de fotografie.

Veniturile unei afaceri de leasing de fotografii

Pentru a exprima veniturile unei asfel de afaceri, o să folosesc ca referinţă Fotolia.com. Astfel, o fotografie digitala cumpărată de un client de pe acest site valorează cel putin 0,75 centi şi maximul depăşeşte 40 de dolari, în funcţie de dimensiunea imaginii şi calitatea acesteia. Din această valoare, tu vei primi un comision între 20 şi 60%.

Pentru a încasa banii, trebuie să-ţi faci un cont Pay Pal sau MoneyBookers. Nu este necesară acumularea unui plafon minim pentru retragere, în consecinţă poţi încasa orice sumă.

Avantajele afacerii

– Investiţie zero;

– Această activitate se desfăşoară part-time;

– Sursă de venit pasiv – o fotografie digitala reuşită se poate vinde de nenumărate ori într-o perioadă nelimitată de timp iar tu vei încasa de fiecare dată comisionul aferent;

– Se demarează în câteva minute prin creearea unui cont pe website şi încărcarea câtorva fotografii digitale;

– Se poate folosi arhiva personală;

-Nu necesită echipament foto special – poţi realiza fotografiile inclusiv cu aparatul foto al telefonului mobil;

-Nu necesită abilităţi deosebite sau pregătire în domeniu, tot ce îţi trebuie este pasiunea pentru fotografie.

Dezavantaje

Veniturile realizate pot fi mici. Acestea sunt proporţionale cu numărul de fotografii oferite spre vânzare, calitatea acestora şi tema aleasă.

Concluzii

Dintre modalităţile de a face bani pe net, o afacere de vânzare a fotografiilor digitale este o oportunitate pentru cei care vor să-şi diversifice sursele de venit printr-o activitate simplă, uşoară şi cel mai important, fără investiţii.

Fotolia este doar un site prin intermediul căruia poţi comercializa imagini, voi prezenta şi alte site-uri în articolele viitoare.

Dacă eşti pasionat de cum să faci bani pe net, îţi recumand să citeşti şi:

Cum să faci bani cu un magazin online

Afaceri cu bani putini prin programele de afiliere

Afaceri online în domeniul serviciilor imobiliare