Planuri de afaceri: Mystery shopping(2)

Planuri de afaceri: mystery shopping

Planuri de afaceri: mystery shopping

Prima parte a acestui articol o poţi citi aici.

Planurile unei afaceri de mistery shopping

Pentru a desfăşura această afacere ai nevoie în primul rând de experienţă în studiile de marketing şi servicii clienţi.

Apoi, ai nevoie de o echipă de cumpărători sub acoperire, care trebuie instruiţi în acest scop. Instruirea înseamnă cunoaşterea misiunii şi strategiei companiei precum şi creearea unor abilităţi care influenţează cumpărarea. Pentru început, le poţi întocmi un chestionar de test care să-l completeze în urma vizitei la o anumită locaţie.  Aceştia îi poţi recruta cu un simplu anunţ pe un site de job-uri. Este bine să ai colaboratori de toate vârstele, din toate nivelele de pregătire.

Clienţi pentru afacerea ta – Pentru abordarea clienţilor, poţi evidenţia următoarele beneficii: creşterea profesionalismului echipei de vânzări, oferirea unui plus de valoare produselor sau creşterea vânzărilor şi fidelizarea clienţilor din portofoliu.

Promovarea unei afaceri de tip “client misterios”

Promovarea afacerii o poţi face prin diverse metode: anunţuri în revistele de afaceri, un website, publicitate în ziarele locale sau afişe în locurile special amenajate din zona în care locuieşti. Deasemenea, trebuie să stabileşti întâlniri cu managerii companiilor, să le expui avantajele, să le oferi diverse informaţii cu ajutorul mapelor de prezentare şi să-i convingi să folosească un astfel de serviciu.

Chestionarul de evaluare

Conform Wikipedia, un chestionar de evaluare ar trebui să cuprindă următoarele aspecte principale:

  • Numărul de angajaţi prezenţi în magazin în momentul intrarii;
  • Timpul scurs de la intrarea în magazin până la abordarea clientului misterios de către un consilier;
  • Numele angajatului, comportamentul acestuia, ţinuta;
  • Modul în care identifică nevoile clientului pentru a-i putea oferi produsul sau serviciul potrivit;
  • Prezentarea caracteristicilor şi beneficiilor unui produs sau serviciu. Astfel, când spun caracteristici mă refer strict la date tehnice. Beneficiile reprezintă soluţia de rezolvare a nevoilor clientului;
  • Procedeele folosite de agent pentru a finaliza vânzarea;
  • Tratarea obiecţiilor;
  • Detalierea altor servicii adiacente post-vânzare (service, garanţie, montaj gratuit, rate, produse de fidelizare);
  • Aspectul şi ambianţa magazinului;
  • Urmărirea clientului după realizarea vizitei prin diferite mijloace de comunicare (telefon,e-mail);

Deasemenea, se pot oferi şi alte servicii beneficiarului cum ar fi înregistrări audio-video ale vizitei sau tranzacţii efective, cum ar fi achiziţionarea unui produs de către clientul misterios.

Avantaje

Afacerea necesită o investiţie foarte mică, colaboratorii fiind plătiţi după finalizarea unei campanii de mistery shopping şi încasarea banilor de la beneficiar. Aşa cum am mai spus, un capital investiţional de 3.000 de euro ar trebui să fie suficient pentru realizarea acestui plan de afaceri.

Nu este nevoie la început de un spaţiu comercial, deoarece afacerea se desfăşoară la locaţiile beneficiarului în concluzie o poţi demara ca o idee de afacere la domiciliu.

Repetabilitatea – o campanie de mistery shopping trebuie să se desfăşoare pe o perioadă mai lungă de timp (câteva luni) pentru a putea evalua constant îmbunătăţirea performanţelor angajaţilor. În consecinţă şi veniturile vor fi mai mari.

Activitatea se poate diversifica prin oferirea altor servicii adiacente cum ar fi sondajele de opinie, studiile de piaţă sau analiza concurenţei.

Dezavantaje

Este nevoie de pregătire specială în domenii precum marketing, vânzări sau servicii clienţi pentru a administra afacerea.  Dacă nu deţii aceste cunoştinţe, poţi angaja o persoană care să te ajute în activitate.

Trebuie în permanenţă să-ţi actualizezi baza de date cu colaboratori, deoarece un client misterios poate evalua o singură dată o anumită locaţie. Astfel, va trebui în situaţia în care ai ca scop evaluarea a 5 angajaţi să trimiţi cel puţin 5 colaboratori diferiţi la locaţia respectivă.

Intrarea pe piaţă este dificilă, trebuie acordată o atenţie deosebită realizării de contracte în aşa fel încât să existe un flux continuu în desfăşurarea activităţii.

Venituri şi cheltuieli

Veniturile afacerii tale vor reprezenta contravaloarea în bani a serviciilor prestate în cadrul unui proiect.

La categoria cheltuieli se încadrează transportul, tipărirea materialelor promoţionale şi de prezentare, servicii de publicitate prestate de către terţi, serviciile de comunicare, creearea unui website, impozite şi taxe către stat.

La acest capitol trebuie luate în calcul şi cheltuielile cu colaboratorii tăi, clienţii misterioşi vor fi plătiţi pentru fiecare evaluare cu o sumă de bani care variază în funcţie de complexitatea vizitei.

Concluzii

Fiind unul dintre planurile de afaceri dinamice şi atractive pentru cei care doresc să îşi pună în valoare experienţa în marketing şi relaţii cu clienţii, cercetările tip “Client misterios” pot fi calea spre dobândirea independenţei financiare. Necesar pentru orice companie care doreşte să evalueze performanţele echipei de vânzări, acest serviciu este o afacere de viitor.

Sursa foto: © afxhome – Fotolia.com

Citeşte şi:

Idei de afaceri 2012: Site de cupoane

Afaceri pe timp de criza: Servicii de inchiriere jucării

De ce Enciclopedia Afacerilor?