Planul de afaceri

 

Planul de afaceri in 6 pasi simpli

Planul de afaceri in 6 pasi simpli

“Faceţi primul pas cu credinţă. Nu trebuie să vedeţi întreaga scară. Trebuie doar să faceţi primul pas.” (Martin Luther King Jr.)

Fiecare dintre noi ne-am gândit mai devreme sau mai târziu la diverse idei pe care am dorit să le punem în practică dar în momentul în care am decis să trecem planurile noastre pe hârtie, am întâmpinat dificultăţi şi nu am ştiut de unde să începem.

Ideile de business trebuie susţinute prin planuri de afaceri. Fără acestea, lipseşte strategia financiară şi viziunea pe termen scurt, aşadar activitatea nu poate fi cuantificată şi comparată pentru anumite perioade de timp.

Cu toate că pe internet se găsesc numeroase exemple de modele de planuri de afaceri, în acest articol vreau să-ţi descriu câteva direcţii pe care este recomandat să le ai în vedere pentru a descrie activitatea financiară din faza de start-up până la “apogeul” pe care toţi ni-l dorim.

Orice model de plan de afaceri ar trebui să conţină în primul rând previziunile financiare pentru o anumită perioadă de timp, în special până la amortizarea investiţiei.

În prima parte, descrie conceptul activităţii, industria/piaţa căreia se adresează, ce există în momentul de faţă pe piaţă şi ce îmbunătăţiri aduci tu unui produs sau serviciu. Deasemenea, trebuie să-ţi răspunzi la o întrebare cheie cât mai realist: “De ce consideri că afacerea ta va avea succes?”

Orice dificultate care poate apărea în calea dezvoltării activităţii trebuie să fie, pe cât posibil, cuprinsă în planul de afaceri, odată cu modalităţile prin care acestea se pot depăşi.

Un alt aspect în realizarea oricărui plan de afaceri este valoarea capitalului investiţional necesar. Trebuie luat în calcul în cadrul investiţiei şi costurile cu susţinerea activităţii pe o durată de minim 3 luni.

Deasemenea, organigrama companiei tale este un alt punct de referinţă. Cheltuielile cu angajaţii sunt extrem de mari şi este bine să fie cât mai mici, în vederea optimizării profitului.

Ca şi structură, planul de afaceri nu nu este necesar să fie foarte elaborat. Sunt suficiente, în medie, 25-30 de pagini.

Planul de afacere este CV-ul activităţii pe care vrei s-o întreprinzi. Spre exemplu, în calitate de angajator, nu vrei să citeşti CV-uri interminabile ci cât mai concise şi la obiect. Aceasta este şi dorinţa unui investitor care ar citi acest plan.

Un alt aspect important este capitolul marketing. Întreabă-te cui te adresezi? Încearcă să descrii potenţialii clienţi – vârstă, sex, arie geografică, venituri – ce i-ar determina să cumpere serviciul/produsul tău?

Planul  de afaceri ar trebui să cuprindă şi indicatorii financiari, ce venituri şi ce cheltuieli vei avea, ce profit vei realiza pe o anumită perioadă de timp şi ce măsuri vei lua în cazul în care indicatorii economici nu vor fi favorabili. Va trebui să gândeşti cât mai pesimist la acest capitol.  Aici ai putea avea nevoie de sfatul unui contabil cu experienţă.

În realizarea planului de afaceri va trebui să eviţi să faci previziuni care nu sunt reale, acestea ţi-ar putea încetini bunul mers al afacerii sau ţi-ai pierde credibilitatea în faţa unui investitor cu experienţă. Deasemenea să nu supraevaluezi ideea,  o afacere nu are nevoie doar de idee ci de foarte mult timp, resurse materiale, resurse umane, foarte multă perseverenţă şi de ce nu, puţin noroc.

Cu toate că în situaţia economico-financiară actuală este foarte greu să estimezi profitul realizat, concentrează-te pe o perioadă de minim 12 luni în realizarea planului de afaceri. Când te apropii de finalul acestei perioade, poţi reevalua situaţia ta financiară şi poţi analiza urmatoarea perioadă.

Îţi recomand să încerci  să fii propriul autor al planului de afaceri, cu toate că in mediul online găseşti enorm de multe resurse pe această temă.

Mult succes!