Oportunitati de afaceri: Fotografii de epoca

Oportunitati de afaceri: Fotografii de epoca

Oportunitati de afaceri: Fotografii de epoca

În urma voturilor voastre care îmi spun că aţi vrea să iniţiaţi un business cu un buget între 1.000 şi 10.000 de euro, vă prezint o idee din categoria oportunitatilor de afaceri care s-ar putea realiza cu o investiţie de circa 5.000 de euro.

Într-o perioadă în care accentul retro devine tot mai mediatizat, anii ’60 şi nu numai, încercând să prindă “culoare” prin diverse metode şi în nenumărate domenii precum moda, muzica sau filmul (vezi câştigătorul premiului Oscar  pentru cel mai bun film al anului 2012 – “The Artist” care este realizat alb-negru), un business în domeniul realizării de fotografii vechi, de epoca se poate încadra în categoria oportunitatilor de afaceri.

Astfel, această activitate se poate dezvolta atât în direcţia realizării acestor fotografii cu protagonişti care vor să aibă o amintire deosebită în albumul familiei cât şi în direcţia recondiţionării unor fotografii vechi care şi-au pierdut din calitate sau integritate odată cu trecerea timpului şi transformarea lor în fotografii digitale.

Probabil un fotograf profesionist o să-mi spună: “Dă-mi zece nunţi într-o lună şi să vezi acolo oportunitati de afaceri!”

Cu siguranţă că evenimentele de gen sunt “cireaşa de pe tort” pentru orice fotograf profesionist dar, aşa cum am mai spus, Enciclopedia Afacerilor îşi propune să prezinte şi afaceri deosebite, pe care nu le întâlneşti la tot pasul şi care pot fi puse în practică de oricine.

Mulţi dintre voi au întâlnit această activitate în timpul vacanţelor petrecute în afara ţării dar nu i-au acordat importanţa cuvenită. Din acest motiv o să încerc să prezint această oportunitate de afacere  pe înţelesul tuturor, de la tinerii întreprinzători cărora le-ar surâde acest business până la antreprenorii pasionaţi de arta fotografiei digitale care doresc să-şi diversifice activitatea.

Planul unei afaceri de fotografii profesionale de epoca

Pentru a pune în practică această idee este nevoie în primul rând de înclinaţii spre arta fotografică. Dacă nu eşti familiarizat cu acest domeniu, nu este nici o problemă deoarece poţi urma un curs de fotografie digitala care nu este foarte costisitor şi te poate ajuta să-ţi descoperi abilităţile artistice.

Apoi ai nevoie de un aparat foto profesional, mobilier pentru decor, haine de epocă, un calculator cu un soft de prelucrare foto,o imprimantă semiprofesională şi un spaţiu unde să-ţi desfăşori activitatea.

Referitor la spaţiu, acesta va trebui să se afle de preferat într-o zonă turistică iar dacă nu există această posibilitate, să fie foarte bine promovat în mass-media şi printr-un website.

Mobilierul pentru decor poate îl ai deja în casa bunicilor, dacă nu îl poţi achiziţiona de la un depozit de mobilă second hand destul de ieftin. Un pian nu ar trebui să lipsească din decorul pentru realizarea fotografiilor digitale de epoca.

Hainele se pot obţine relativ uşor prin intermediul prietenilor, prin achiziţionarea din magazine de haine (se găsesc şi în magazine online) sau cu ajutorul unui croitor care poate realiza o rochie sau un costum de epocă după un model predefinit.

Avantajele unei afaceri de fotografii digitale

Privite din perspectiva imortalizării unui moment placut sau unic din viaţă, cum ar fi o aniversare, nuntă, luna de miere sau un simplu concediu, fotografiile digitale de epoca îţi pot aduce venituri substanţiale fiindcă există tot mai mulţi doritori care ar plăti pentru un astfel de serviciu.

Necesitând  o investiţie iniţială de aproximativ 5.000 de euro, această idee de afacere se poate extinde, aşa cum am mai spus şi în direcţia recondiţionării fotografiilor vechi. Totodată se poate realiza şi un centru de închiriere de costume pentru evenimente.

Afacerea se poate gestiona şi part time, cu ajutorul familiei şi nu necesită îndemânari particulare  sau studii de specialitate.

Dezavantaje

Unul dintre dezavantaje ar fi timpul necesar pentru găsirea tuturor elementelor care sunt necesare pentru a face această afacere funcţionabilă. În funcţie de zona geografică în care locuieşti, găsirea unui spaţiu comercial care să-ţi asigure un flux constant de clienţi poate fi dificilă.

Pot să apară dificultăţi şi în întreţinerea costumelor de epocă care în timp trebuie retuşate datorită uzurii pronunţate.

Concluzii

Un business bazat pe trend-ul retro care devine tot mai pronunţat în zilele noastre, fotografiile digitale de epoca pot aduce un trai decent celor care sunt pasionaţi de fotografie şi de aerul anilor ’60. Binecunoscuta expresie “oldies but goldies” poate caracteriza în 3 cuvinte această oportunitate de afacere.