Planuri de afaceri: Cum sa-ti deschizi un lactobar

Planuri de afaceri lactobar

Diverse planuri de afaceri şi-au dovedit succesul de-a lungul timpului dar unele dintre ele au rămas uitate…

Probabil o mare parte dintre cei care citesc Enciclopedia Afacerilor îşi amintesc cu plăcere despre vremurile în care ne opream în lactobarul din centru şi savuram un iaurt sau o Sana alături de un corn proaspăt.

Pentru restul, care nu au avut ocazia să guste din acele bunătăţi, o să precizez că Lactobar-ul este similar unei cofetării dar produsele, aşa cum probabil v-aţi dat seama din denumire, sunt lactate: iaurt, sana, cacao cu lapte, îngheţată şi aşa mai departe.

În acest articol vreau să îţi prezint unul din multitudinea de planuri de afaceri care se pot dezvolta cu succes pe piaţa românească.

Conform Wikipedia, conceptul de Lactobar (eng. Milk Bar) a fost folosit pentru prima dată de fraţii Burt, în anul 1934, care au oferit această afacere în franciză, astfel încât după circa 2 ani, în Anglia existau peste 1.000 de Milk-bar-uri.

7 paşi pentru iniţierea unui lactobar

Dacă doreşti să începi un business în această nişă, îţi recomand să urmăreşti aspectele detaliate în cele ce urmează, astfel:

  1. Închirierea unui spaţiu într-o zonă urbană cât mai centrală,  de minim 40 mp, cu vad comercial. Spaţiul trebuie să fie suficient pentru 6-8 mese pentru clienţi.
  2. Obţinerea autorizaţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii.
  3. Amenajarea spaţiului, în funcţie de imaginaţia fiecăruia, tema aleasă (se poate merge pe un stil “oldies”) şi bugetul alocat.
  4. Achiziţionarea echipamentelor, printre care nu trebuie să lipsească o vitrină frigorifică şi un espressor. Se pot servi şi băuturi alcoolice sau pe bază de cafea, preparate de patiserie, ciocolată, îngheţată sau produse de cofetărie.
  5. Creearea de parteneriate cu producători locali de produse.
  6. Reclamă în ziarele locale, pe panouri publicitare şi prin distribuirea de flyere.
  7. Crearea unui site de prezentare.

Investiţia necesară

Investiţia în acest business pleacă de la 15-20.000 de euro şi se va cheltui pe închirierea şi amenajarea spaţiului,cumpărarea echipamentele necesare şi pe publicitate. Dacă nu deţii capitalul necesar, te poţi axa doar pe vânzarea de produse lactate (fără spaţiu propriu de servire). Amortizarea investiţiei are loc în maxim 24 de luni.

 

Avantajele unei astfel de afaceri sunt multiple:

–          Posibilitatea de a vinde produse lactate de la producătorii locali care în momentul de faţă nu o duc foarte bine din punct de vedere financiar deci s-ar putea negocia cu aceştia un tarif bun de cumpărare ale produselor şi implicit un profit ridicat;

–          Se pot comercializa orice tipuri de produse lactate precum şi amestecuri cum ar fi iaurtul cu fructe preparat pe loc;

–          Concurenţă zero deoarece poţi număra pe degetele de la o singură mână afacerile de acest gen din România;

–          Clientelă garantată mai ales din perspectiva “nostalgicilor” care ar dori să revadă şi să consume produse lactate 100% naturale dintr-un lactobar;

–          Se poate promova conceptul de produse ecologice în situaţia în care găseşti producători locali care să deţină un certificat de producător ECO;

 

Dezavantaje:

–          Investiţie medie dar care se poate amortiza în maxim 24 luni;

–          Cheltuieli relativ ridicate cu chiria deoarece este obligatoriu să găseşti o locaţie cât mai centrală, cu o suprafaţă care să-ţi perimtă instalarea a minim 6-8 mese pentru clienţi;

–          Consum ridicat de energie electrică pentru menţinerea temperaturii de păstrare a produselor lactate (între 2 şi 8 grade Celsius);

–          Experienţă minimă în domeniu dar în cazul în care nu eşti familiarizat cu această nişă poţi solicita ajutorul unui specialist;

–          În momentul în care vânzarile cresc, va trebui să iei în calcul folosirea unui autoturism sau a unei autoutilitare prevăzută cu instalaţie de răcire pentru aprovizionare.

 

Fiind unul din planurile de afaceri care aproape nu are concurenţă, deschiderea unui lactobar este oportună datorită avantajelor enumerate mai sus. Necesitând o investiţie de circa 15.000 – 20.000 euro amortizabilă în maxim 24 de luni, această activitate este un business de succes. Totul depinde de abilităţile tale antreprenoriale şi găsirea unui echilibru perfect între calitate şi preţ pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor.

 

Îţi doresc mult succes!

 

Sursa foto: © ninette_luz – Fotolia.com