Ingrijirea persoanelor varstnice – o afacere tanara!

Idei de afaceri: ingrijirea celor varstnici

Servicii ingrijire varstnici

 

Aşa cum ştim cu toţii, persoanele varstnice sunt cele mai afectate categorii de populaţie din perspectiva capacităţii de autoservire, care la o vârstă înaintată devine o problemă zilnică tot mai greu de efectuat.

Astfel, mai pe înţelesul tuturor, persoanelor in varstă le este dificilă aprovizionarea cu alimente sau medicamente, asigurarea curăţeniei locuinţei, plata taxelor şi impozitelor . Totodată, există o serie de persoane de varstă inaintată care necesită diverse tratamente medicale care trebuiesc administrate.

Similar cu baby-sittingul, old-sittingul reprezintă o afacere foarte simplă bazată pe un serviciu de supraveghere/îngrijire a persoanelor în varstă care poate fi permanentă sau temporară (în situaţia în care membri familiei desfăşoară diverse activităţi şi nu îşi pot lăsa bunicii singuri).

În cadrul acestei nişe se poate dezvolta o afacere profitabilă bazată pe o serie de servicii, cum ar fi:

 • îngrijire sau supraveghere la domiciliu sau în alte locaţii;
 • adminstrarea tratamentelor medicale;
 • toaletare personală;
 • însoţitor pentru plimbări sau diferite ocazii;
 • cumpărături;
 • menaj;
 • transport.

 

Start-up

Pentru a demara afacerea este necesar un studiu de piaţă în vederea identificării zonelor locuite de persoane cu varsta înaintată, cu venituri peste medie şi cu diverse necesităţi pe care le poţi soluţiona oferindu-le acest serviciu.

În funcţie de pregătirea ta sau experienţa într-un anumit domeniu dintre cele descrise mai sus te poţi axa pe :

 • supraveghere la domiciliu;
 • partea de transport ;
 • servicii medicale, în cazul în care eşti asistent sau medic;
 • pregătirea hranei în situaţia în care eşti pasionat de gătit.

Acest business îl poţi derula de la domiciliu, aspect favorabil reducerii cheltuielilor cu chiria şi utilităţile.

Afacerea o poţi coordona, sau te poţi implica direct. Pentru început, îţi recomand a doua variantă.

În momentul în care doreşti să angajezi personal, îţi recomand să apelezi la o firmă de recrutare personal, astfel încât viitorii tăi angajaţi să corespundă profilului necesar pentru acest job. Pentru a nu plăti impozite mari, poţi negocia un comision pentru fiecare acţiune efectuată de un membru al echipei tale.

Promovarea se face foarte simplu, cu ajutorul  medicilor de familie, prin intermediul spitalelor de stat sau clinicilor private şi a diverselor organizaţii de pensionari.

 

Cadrul legislativ

Sunt necesare o serie de documente pentru a înfiinţa o afacere în domeniu, astfel încât va trebui să consulţi autorităţile de pe raza judeţului în care locuieşti. Astfel, cadrul legislativ cuprinde o serie de hotărâri ale consiliilor locale (specifice fiecărui judeţ), legea 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice şi Ordonanţa de Guvern nr. 68/2003 privind serviciile sociale.

Poţi să studiezi şi Legea 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială.

Deasemenea, legea 34/1998 prevede acordarea de subvenţii de la bugetul de stat pentru asociaţiile şi fundaţiile române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

 

Avantaje

Investiţia pentru această idee de afacere este foarte mică, maxim 1.000 de euro.

Pentru a iniţia activitatea nu sunt necesare credite bancare sau alte modalităţi de finanţare.

Multe persoane refuză înscrierea membrilor familiei într-un azil de bătrani, astfel  prin intermediul tău, problemele generate de acest aspect îşi găsesc cea mai viabilă soluţie.

Afacerea se amortizează rapid.

Este un business care poate fi început de oricine, diferenţa faţă de concurenţă fiind compusă din calitatea personalului, a serviciilor şi nu în ultimul rând, tarifele practicate.

 

Dezavantaje

Este de preferat să ai experienţă în îngrijirea persoanelor in varsta. Poţi solicita sprijinul unei cunoştinţe care activează în domeniu.

Vei întâmpina probleme în găsirea angajaţilor pe care să te poţi baza.

Imaginea societăţii trebuie să inspire încredere pentru clienţii tăi. În consecinţă, vei fi nevoit să construieşti o imagine profesională.

 

Concluzii

În România, datorită scăderii drastice a natalităţii, persoanele în varsta reprezintă un procent tot mai mare din totalul populaţiei, astfel încât, prin intermediul unei agenţii de ingrijire a persoanelor varstnice, poţi oferi o mână de ajutor celor care au nevoie şi poţi face şi bani.

Succes!

Sursa foto: © Chariclo – Fotolia.com