Idei de afaceri rentabile: Vanzarea panourilor radiante

Idei de afaceri rentabile: vanzarea plasmelor termice

Idei de afaceri rentabile: vanzarea panourilor radiante cu infrarosu

Odată cu mult vehiculatele ştiri despre liberalizarea şi scumpirea extremă a gazelor naturale de care suntem dependenţi marea majoritate a celor care locuiesc in mediul urban, o nouă afacere îşi face loc pe piaţa românească – vanzarea panourilor radiante. Această activitate este una dintre numeroasele idei de afaceri rentabile care au început să câştige teren la noi în ţară.

Adresate atât celor care vor să economisească un procent din costul facturilor lunare la întreţinere care încep sa devină o povară, cât şi celor care şi-au construit o casă la marginea oraşului sau în mediul rural şi nu se pot racorda la reţeaua de gaz metan din diverse motive (este costisitor sau această reţea nu există în zona geografică respectivă), panourile radiante pot satisface exigenţele oricărui cumpărator, atât prin prisma diverselor modele cât şi din perspectiva preţurilor pentru toate buzunarele.

Totodată, panourile radiante se pot folosi pentru încălzirea halelor industriale, spaţiilor comerciale, hotelurilor, restaurantelor, şcolilor sau spitalelor. Această activitate rentabila  se poate promova şi prin propunerea acestei soluţii inovatoare de încălzire pentru aceste spaţii.

Personal mărturisesc faptul că nu am încercat această metodă de încălzire dar din informaţiile online şi mijloacele media,  se dovedeşte a fi un mijloc eficient de menţinere a temperaturii ambiante din locuinţele noastre.

 

Detalii tehnice şi beneficiile panourilor radiante

Panourile radiante se găsesc pe piaţă sub mai multe denumiri: panouri cu infraroşii, plasme radiante, panouri electrice pentru incalzire sau sisteme de incalzire electrica.

În linii mari, panourile radiante folosesc principiul de transfer  al energiei de la razele infraroşii către obiectele din spaţiul de locuit.  Razele infraroşii se produc cu ajutorul curentului electric de către aceste panouri.

Diverse studii efectuate au demonstrat că pentru a atinge o anumită temperatură într-un spaţiu, este necesară o cantitate de energie mult mai mică (exprimată în kWh) faţă de sistemele convenţionale care se bazează pe surse de energie fosile. Spre deosebire de sistemele convenţionale care încălzesc aerul din încăpere, panourile radiante încălzesc obiectele din spaţiul de locuit.

Principalele avantaje ale plasmelor radiante  sunt:

-reduc costurile încălzirii cu minim 30% în funcţie de izolaţia termică a spaţiului;

– se instalează foarte simplu;

– nu poluează;

– nu este nevoie de aprobări sau proiecte pentru montarea / folosirea acestora;

-nu necesită întreţinere;

-există efecte terapeutice dovedite pentru bolile care sunt ameliorate de razele infraroşii cum ar fi astmul.

 

Start-up-ul 

Pentru a începe această idee de afacere rentabila este nevoie de înfiinţarea unei societăţi comerciale,  închirirerea unui spaţiu care să îndeplinească atât funcţia de showroom cât şi cea de depozit, o autoutilitară pentru transport şi minim un angajat care să te ajute la administrare, logistică, promovare sau serviciile de montaj. Să nu uităm de creearea site-ului care să te ajute să-ţi promovezi afacerea pe internet (detalii în articolul: Idei de afaceri cu bani putini: Magazin online) precum şi promovarea prin mijloace media (reclame în ziare locale, TV, pliante în cutiile poştale). Investiţia pleacă de la câteva mii de euro şi creşte în funcţie de valoarea stocului tău de marfă.

 

Avantajele acestei afaceri rentabile

–          acest business este practic unul de distribuţie, adică intermediezi canalul de vânzare dintre producător şi cumpărătorul final;

–          te adresezi atât persoanelor fizice cât şi societăţilor comerciale şi poţi participa la licitaţii publice organizate de instituţii ale statului;

–          nu sunt necesare investiţii în utilaje specializate;

–          investiţia iniţială este mică raportată la profitul pe care îl poţi genera;

–         este una dintre ideile de afaceri rentabile care nu necesită pregătire de specialitate.

Dezavantaje

–          investiţia în stocul de marfă poate depăşi aşteptările financiare;

–          încasarea banilor îngreunată, mai ales din vânzările către persoanele juridice care solicită termene de plată mai lungi;

–          piaţa imobiliară în scădere deci posibilităţi mai reduse de a colabora cu firmele de construcţii de locuinţe.

 

Concluzii

Din categoria ideilor de afaceri rentabile, vanzarea panourilor radiante poate fi o afacere de succes din perspectiva scăderii costurilor lunare cu încălzirea. Cheltuielile generate de racordarea la reţeaua de gaz metan sau achiziţionarea unei centrale pe lemne, sunt mult mai mici folosind această soluţie inovatoare.