Afacere online cu un magazin virtual (2)

Afacere online cu un magazin virtual

Afacere online cu un magazin virtual

Prima parte a acestui articol o poţi citi  aici.

Achiziţia unui domeniu şi hosting pentruaceastă afacere online

Aici nu vreau să intru foarte în amănunt, dar trebuie să precizez că este recomandat să achiziţionezi un domeniu .ro dacă intenţionezi să vinzi pe piaţa din România iar pe partea de hosting este importantă viteza serverului şi răspunsul acestuia în momentul când intră pe site câteva sute sau mii de utilizatori simultan. Totodată este foarte important ca respectivul server sa nu aiba disfuncţionalităţi.  Deobicei, furnizorul acestui tip de servicii descrie în oferta sa toate  detaliile. Unul dintre cele mai bune servicii de hosting ale domeniilor .ro este Hostway.

Ca şi exemplu, domeniul pentru acest blog l-am cumpărat de la GoDaddy, companie care se bate pe locul 1 mondial în servicii de achiziţie domenii şi webhosting dar care nu vinde domenii .ro. Îţi recomand cu încredere aceşti furnizori.

Platforme de ecommerce

 La acest capitol există 2 variante:

  • prima ar fi realizarea unei platforme de către o firmă specializată care înseamnă o investiţie de câteva sute de euro şi câteva săptâmâni de teste;
  •  a doua variantă pentru această afacere online ar fi închirierea unei platforme de ecommerce, adică plăteşti un abonament lunar şi beneficiezi de suport, testare gratuită, customizarea şi securizarea magazinului, aspect profesional şi numeroase alte avantaje. Printre cele mai populare platforme de ecommerce din Romania se regăseşte si Shopmania care te va ajuta să-ţi pui la punct afacerea online în doar câteva minute.

Optimizarea pentru motoarele de căutare şi promovarea online

 Domeniul şi platforma de ecommerce nu-ţi vor fi suficiente ca să începi această afacere online, ai nevoie de optimizarea site-ului  tău pentru a ajunge în prima pagină a motoarelor de căutare precum şi campanii de marketing afiliat sau campanii Adwords. Acest subcapitol este foarte amplu şi voi încerca să-l detaliez pe viitor în alte articole, în măsura în care voi primi solicitări pentru a scrie pe această temă.

Planul acestei idei de afacere online

Trebuie să-ţi faci o strategie pe pe cel puţin 2 ani, unde să încerci să estimezi atât veniturile cât şi cheltuielile. Magazinul online este o afacere care merge din aproape în aproape deci nu îl poţi opri. În această situaţie vei rămâne cu stocuri sau abonamente plătite în avans pentru anumite servicii pe care nu le vei mai putea folosi deci se vor înregistra pierderi. Ce să mai vorbim de portofoliul de clienţi care se va îndrepta spre concurenţă…

Atenţie! În cazul în care vinzi produse sau servicii care au un caracter sezonier (cadouri pentru diferite perioade ale anului, mărţişoare etc.), gândeşte planul afacerii astfel încât să acoperi cu profitul din lunile de vârf pe cele care nu-ţi aduc atât de mult profit. Te poţi inspira citind şi acest articol despre planul de afaceri.

Vânzarea propriu-zisă

Pentru a realiza o vânzare, în primul rând trebuie să deţii instrumente de a încasa banii. Cel mai important instrument ar fi plata online care se poate realiza prin intermediul integratoarelor de plăţi online cum ar fi  Pay Pal.

Mai poţi folosi plata ramburs atât prin Poşta Română cât şi prin firme de curierat care din punctul meu de vedere nu sunt atât de eficiente datorită faptului că se mai reţin comisioane din sumele brute pe care ar trebui să le primeşti iar în cazul Poştei Române, banii ţi se întorc în minim 7 zile.

Deasemenea, pentru sume mici, de pînă în 15 euro poţi folosi un serviciu de plată prin SMS.

Pentru a obţine încrederea clienţilor tăi, magazinul online ar trebui să conţină informaţii despre firma ta, descrierea produselor, certificate de conformitate şi de calitate, documente care atestă provenienţa mărfii care o vinzi şi posibilitatea de  returna produsele în termen de 10 zile lucrătoare în cazul în care clientul este nemulţumit.

Printre multe altele, în această afacere este bine să eviţi discounturile extreme şi lipsa produselor pe stoc. Totodată, preţul unui produs de pe site trebuie să fie cel real.

 

Concluzii

În ritmul din ce în ce mai accelerat al vieţii precum şi datorită pieţei în dezvoltare şi a instrumentelor care fac mult mai facilă creearea şi dezvoltarea unei afaceri pe internet,această afacere online se poate încadra în categoria  ideilor de afaceri profitabile dacă vei alege nişa potrivită şi dacă vei acorda suficientă atenţie detaliilor din acest articol.

Succes!