Idei de afaceri pe timp de criza: Organizator de evenimente

Idei de afaceri pe timp de criza: organizator de evenimente

Plan de afaceri pe timp de criza: organizare de evenimente

Din atât de multe idei de afaceri pe timp de criza, în cele ce urmează o sa descriu o idee care este la îndemana tuturor, atât antreprenorilor care deţin o afacere asociată acestui domeniu de activitate cât şi tinerilor intreprinzatori care  îşi doresc să înceapă un business de talie mică.

Ce ar trebui să înţelegem prin conceptul “organizare de evenimente”?

Din perspectiva unei idei de afaceri pe timp de criza, organizarea de evenimente se referă la planificarea în cele mai mici detalii a unor întâlniri organizate dintre care amintesc:

 • organizari de nunti;
 • organizari de diferite petreceri private: botezuri, petrecerea burlacilor, aniversări onomastice, profesionale, aniversări organizate de companii cu diverse ocazii ( x ani de la infiinţare, petreceri de Crăciun, teambuilding-uri);
 • decernări de premii, lansări de carte, conferinţe de presă;
 • organizari de petreceri pentru copii.

Start-ul unei afaceri în domeniul organizarii de evenimente

Pentru a demara această afacere pe timp de criza în primul rând trebuie să găseşti câţiva  parteneri din toate domeniile conexe care sunt necesare pentru organizarea unui eveniment:

 • locaţii – restaurante, săli de conferinţă, locuri de joacă pentru copii;
 •  servicii de catering;
 •  spaţiile de cazare pentru invitaţi – hoteluri, pensiuni, apartamente în regim hotelier;
 • firme care se ocupă cu sonorizări;
 •  firme de servicii foto-video;
 •  firme de design pentru decorarea spaţiului unde va avea loc evenimentul;
 • societăţi care se ocupă cu desfăşurarea focurilor de artificii;
 • florării;
 •  artişti, muzicieni, orchestre sau formaţii de muzică uşoară/populară.

Dacă nu te pricepi foarte bine  la organizarea evenimentelor şi totuşi vrei să pui pe picioare această afacere, poţi face un curs de iniţiere organizat de diferite firme de profil.

 

Planul unei activitati de organizare evenimente

Pentru a putea organiza evenimente,  trebuie să iei în calcul următoarele  aspecte:

Ce poţi să oferi faţă de piaţa existentă. Ai nevoie de câteva atu-uri care să te ajute să fii mai bun decât ceilalţi concurenţi. Trebuie să găseşti modalităţi de a-ţi atrage clienţii iar aici te poţi gândi în primul rând la tarifele oferite, organizarea în cele mai mici detalii (clientul să fie “invitat” la propriul eveniment ) şi de ce nu, tehnici de marketing de genul : “Dacă nu eşti mulţumit, primeşti banii înapoi fără nici o obligaţie!”. Subliniez că această clauză trebuie bine definită în contractul de prestări servicii pentru a evita neînţelegerile pe această temă. Este recomandat să iei legătura cu un avocat care te va lămuri asupra aspectelor juridice din cadrul afacerii.

Costuri. Evident că orice afacere generează costuri care vor trebui acoperite din venituri. Încearcă să concepi un plan de afaceri care să evidenţieze costurile pentru fiecare eveniment organizat începând cu cele proprii – atât angajaţii,  cât şi costurile externe reprezentate de furnizorii şi partenerii tăi.

Publicitatea.Trebuie să te faci cunoscut prin diverse modalităţi de promovare. Una dintre aceste modalităţi ar fi mărturiile de la clienţii tăi. Întreabă-i dacă le poţi folosi numele ca şi referinţe, acestea te vor ajuta să-ţi promovezi în continuare activitatea către noi clienţi. Pentru acest tip de activitate, părerea mea este că acest tip de promovare este cel mai eficient. O să prezint ce modalităţi de promovare se pot realiza cu bani puţini şi strategii de marketing eficiente pentru un business la început de drum într-unul din articolele viitoare.

 

Avantajele afacerii:

 • Investiţia în această afacere pe timp de criza tinde către 0 (zero);
 • un avantaj remarcabil este acela că “lucrezi cu banii altora”;
 • cu o gamă de servicii profesionale şi cu un grad mare de satisfacţie al clienţilor, portofoliul de clienţi se va mări rapid;
 • O afacere de acest tip nişată pe organizarea de evenimente pentru copii este un pont foarte bun. De ce? Sunt foarte multe spaţii care oferă diverse servicii dedicate celor mici dar nu deţin logistica necesară pentru a realiza un eveniment de neuitat, cum ar fi o zi onomastică.

Dezavantajele unei afaceri in domeniul planificarii de evenimente

Ca să fii un bun organizator de evenimente ai nevoie de câteva abilităţi şi cunoştinţe tehnice care se dobândesc în timp: trebuie să cunoşti foarte bine ce implică organizarea unui eveniment, să fii original, să rezişti la condiţii de stres, să  ai capacitatea de a rezolva problemele din “mers”, imaginaţie şi prezenţă de spirit. Dacă le deţii, totul va fi în favoarea ta!

Din perspectiva activităţii, câteva dezavantaje ar fi: timpul până devii cunoscut pe piaţa locală, caracterul ocazional al evenimentelor, faptul că munceşti mai mult in week-end-uri.

Este bine să eviţi  evenimentele business până obţii ceva experienţă. Aceastea  sunt mult mai pretenţioase şi mai solicitante dar în acelaşi timp îţi pot aduce cei mai mulţi bani.

Concluzii

Într-un domeniu profitabil,  un business de organizare de evenimente coordonat  cu creativitate, inovaţie şi prezenţă de spirit poate fi una dintre cele mai bune idei de afaceri pe timp de criza.