Afaceri pe internet: Magazin online

Afaceri pe internet cu magazinul online

O afacere simpla: Magazinul online

Afacerile pe internet sunt un domeniu particular al activităţilor financiare. Ele aduc o serie de beneficii atât celor din branşă cât şi celor care se folosesc de puterea internetului pentru desfăşurarea activităţii curente.

Un magazin online poate fi considerat o nişă din categoria afacerilor pe internet  care se poate pune foarte uşor în practică.

Cu siguranţă fiecare dintre noi a  întâlnit sau a cumpărat un produs din numeroasele magazine online în cadrul navigărilor pe internet. Probabil ai observat că unele sunt realizate profesional şi parcă îmbie clientul să cumpere ceva de pe acel site iar la extrema cealaltă sunt cele realizate de amatori, unde nu găseşti produse pe stoc, comanda îţi ajunge peste 3-4 zile în loc de a doua zi cum este declarat pe site şi cel mai important, nu ai mai multe variante de a plăti sau de a transporta produsul respectiv.

În acest articol,  am decis să prezint, pe lângă ideea de afacere în sine, câţiva paşi care să te ajute să realizezi viitoarea ta afacere pe internet.

Deasemenea o să încerc să privesc această activitate  atât din perspectiva de tanar intreprinzator sau antreprenor cât şi din perspectiva unui client interesat să cumpere un produs sau serviciu dintr-un magazin online.  Totodată, o sa-ţi răspund la următoarele întrebări:

 • cine ar cumpăra din magazinul tău?
 •  când ar acţiona un posibil client pentru a cumpăra?
 •  ce produse s-ar putea vinde într-un asemenea magazin online?
 • de unde să achiziţionezi un domeniu, hosting şi o platformă de e-commerce?
 • ce înseamnă vânzarea propriu zisă şi etapele ei, cum să te fereşti de capcanele în care cad începătorii în acest domeniu?
 • Cum să-ţi creezi un plan de afaceri pe minim 2-3 ani.

Afacerile pe internet sunt în plină expansiune din mai multe motive. Cel mai important ar fi acela că găseşti orice, oricând şi oricât la un preţ atractiv. Nu trebuie să te mai deplasezi la supermarket /magazine de specialitate pentru a cauta cea mai bună ofertă. Asta înseamnă că pe lângă timp, economiseşti si banii necesari deplasării sau eventualelor cumpărături “adiacente” printr-o căutare de câteva minute sau zeci de minute petrecute în faţa calculatorului.

Un alt plus ar fi faptul că produsul îţi este livrat la domiciliu, nu răspunzi pentru pagubele produse la transport iar dacă este voluminos nu trebuie să închiriezi un autovehicul de transport marfă.

Poţi compara online diverse produse sau servicii observându-le mult mai rapid beneficiile. Şi nu în ultimul rând, ai o garanţie de cel puţin 10 zile de returnare a produsului în caz că nu eşti mulţumit de el sau nu corespunde cu ceea ce este prezentat pe site.

Pentru antreprenorii care deţin o afacere profitabila prin care vând diverse produse sau servicii, magazinul online poate deveni un canal important de vânzare în primul rând prin prisma faptului că pot penetra noi pieţe care altfel ar fi limitate de distanţă, îşi pot mări volumul de vânzări, îşi pot reduce cheltuielile şi nu în ultimul rând îşi pot consolida brandul şi imaginea pe piaţă.

Aşa cum am mai spus, poţi să vinzi orice, oricând şi oricât. Elimini din start cheltuielile şi timpul necesare căutării unui spaţiu comercial, documentaţia necesară pentru înfiinţarea unui punct de lucru, achiziţionarea unei case de marcat şi fiscalizarea acesteia, cheltuielile necesare pentru amenajarea spaţiului, plata chiriei, a utilităţilor, a unui angajat care să fie prezent cel puţin 8 ore pe zi şi să poată consilia clienţii.

Deasemenea, poţi realiza statistici în funcţie de comenzi, grupe de produse, preţuri care să te ajute să-ţi optimizezi magazinul astfel încât să poţi oferi exact ce-şi doreşte clientul.

 

Start-up-ul unei afaceri pe internet

Această idee de afacere este cu siguranţă o afacere profitabila. Pentru iniţierea unei activităţi online îţi recomand  sa urmăreşti aceste aspecte:

Tipul afacerii

Acest business poate începe ca şi o afacere de familie, la domiciliu iar pe măsură ce generezi profit poţi angaja personal specializat pentru administrarea site-ului, stocurilor de marfă etc.

Piaţa afacerilor pe internet

Cu toate că există câteva mii de afaceri online in România, nu trebuie să te descurajezi deoarece dacă găseşti nişa de piaţă potrivită, această idee de afacere îţi poate aduce profit într-un timp relativ scurt. Trebuie să menţionez că preferatele românilor, aşa cum probabil deja ai observat, sunt produsele electronice, articolele  de îmbrăcăminte şi nu în ultimul rând plata facturilor la utilităţi, servicii etc. O să te întrebi : “Ce aş mai putea să vând?” – în principiu orice dar e bine să te gândeşti la o nişă exclusivistă sau strict la o grupă de produse.

Referitor la gama de produse  care se pot comercializa online am identificat următoarele tipuri de magazine pentru care motorul de căutare Google returnează cele mai bune rezultate:

 • magazin online de haine pentru bărbaţi şi femei;
 • magazin online pentru copii –în această categorie se pot comercializa:  îmbrăcăminteîncalţăminte, jucării, cărţi, rechizite etc.
 • magazin online de piese auto sau piese pentru  scutere, accesorii şi elemente de tuning;
 • magazin online de produse electronice, piese şi componente;
 • magazin online de telefoane mobile, piese şi accesorii.

Profilul clientului unui magazin on line

Conform statisticilor,  persoanele care accesează magazinele de pe internet se încadrează în categoria celor cu venituri medii şi mari, deţin studii superioare, posedă cel puţin un card bancar, un telefon mobil şi o conexiune la internet pe care o foloseşte de mai multe ori pe săptămână. Deci trebuie să te gândeşti ce ar cumpăra clientul care are acest profil.

Totodată, trebuie să identifici şi să elimini riscurile la expune cumpărătorul:

 • cele mai periculoase sunt atacurile de tip phising (adică un hacker îţi fură datele de identificare personale precum şi pe cele ale  cardului tău şi te trezeşti cu 0 lei în cont),
 • durata livrării produsului care diferă în funcţie de comerciant, de firma de curierat cu care lucrează dar şi de zona în care locuieşte clientul dar cu toate acestea termenul de livrare trebuie respectat;
 • evident, produsul în sine care trebuie să corespundă exact cu datele tehnice oferite în magazinul online.

Furnizorii unei afaceri pe internet

Trebuie să-ţi cauţi foarte atent furnizorii afacerii tale şi trebuie să urmăreşti în primul rând să fie producatori sau “prima mână”. Acest aspect este foarte important deoarece dacă vei lucra cu intermediari, nu vei putea să oferi preţuri atractive pentru că şi ei vor practica un adaos comercial. Furnizorii pentru această idee de afacere profitabila este de preferat să fie flexibili din toate punctele de vedere, în special din perspectiva termenelor de plată pentru a te ajuta să nu investeşti sume mari de bani în stocul de marfă şi să foloseşti cash-flow-ul generat pentru susţinerea celorlalte aspecte ale afacerii. Pentru început ar fi ideal să poţi comanda cantităţi mici de produse pentru a nu fi nevoit să gestionezi şi un depozit de marfă care îţi sporeşte cheltuielile de început.

Continuarea articolului o gaseşti aici: aici (click)