Cum sa vinzi carti pentru Kindle prin Amazon.com

Unul din trendurile care a pus lumea pe jar incepand cu 2012 este cu siguranta Amazon. Mai exact, posibilitatile pe care acesta le ofera pentru a vinde carti electronice (asa-numitele ebook-uri).

Probabil te-ai obi snuit cu formatul universal pentru ebook-uri, si anume PDF. Amazon, insa, are propriul sau format, si anume  MOBI. Fisierele MOBI pot fi citite pe orice tip de sistem, insa sunt facute pentru un device de care sunt sigur ca ai auzit: eBook reader-ul Kindle.


Avand un Kindle de un an si jumatate, iti pot confirma ca este cel mai bun device pentru citit de pe piata. Dar nu numai cititul de carti este extrem de usor pe Kindle, ci si publicarea lor.Deci cum publici o carte pentru Kindle. Totul se face prin Kindle Direct Publishing (sau KDP pe scurt). Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe https://kdp.amazon.com/ si sa urmezi pasii de acolo pentru publicarea primului tau ebook.Si acum sa detaliez putin cum anume ajungi sa publici, pentru ca am senzatia ca in acest moment ai extrem de multe intrebari.

 

Inainte de toate, trebuie sa ai cartea. Subiectul ti-l alegi in sa fie legat de unul dintre blogurile tale (daca le ai). Daca nu, trebuie sa faci research de nisa si sa te gandesti despre ce ai putea tu sa scrii.

 

Odata ce ai subiectul ales, trebuie sa scrii cartea propriu-zisa. Iti recomand sa nu incepi cu ceva extraordinar de solicitat. O carticica intre 30 si 100 de pagini este suficient. Important este sa contina ceva cu adevarat folositor, pentru care cineva ar fi dispus sa scoata din buzunar intre 5 si 10 dolari.

De ce intre 5 si 10 dolari? Pentru ca pentru o carte sub 100 de pagini nu poti cere mai mult. Al doilea motiv este acela ca intre 1 si 10 dolari primesti comisionul cel mai mare de la Amazon: 70%. Daca vrei sa ceri pe carte peste 10 dolari, atunci vei primi comision de 35% (adica jumatate).

De ce aceasta schema de comisioane? Pentru ca interesul celor de la Amazon este sa tina cartile sub pragul psihologic de 10 dolari, adica sa fie cat mai accesibile oricui.

 

Buuun. Acum ca am stabilit cam ce pret sa ceri pe ea, vreau sa iti spun ceva ce trebuia sa spun din start: cartile trebuie sa fie in limba engleza. Limba romana nu este acceptata, din pacate, dar este ok, pentru ca oricum romanii nu prea obisnuiesc sa cumpere carti. Cu cat o stii mai bine si cu cat stii mai bine subiectul, cu atat cartea va primi recenzii mai bune.

 

Acum e momentul sa te apuci de treaba. Deschide un Word si scrie in propriul tau ritm la prima ta carte.

Rezultatul final trebuie sa fie un document Word formatat corect, fara greseli gramaticale si intr-o engleza colocviala, usor de inteles.

Adauga si poze daca crezi ca este nevoie. De asemenea, poti adauga tabele daca crezi ca acestea sunt necesare.

Pasul urmator este sa iei documentul si sa il salvezi in format HTML. Poti face asta direct din Word. Apoi, din formatul HTML trebuie sa il convertesti in formatul MOBI (specific Kindle), folosind un program gen Calibre.

 

Odata ce ai cartea in acest format (si contul creat pe KDP, despre care am vorbit mai inainte), urmeaza marele pas de a-ti publica capodopera.

Trebuie sa stii ca vei face update-uri la carte din timp in timp. Sunt mai multe motive pentru asta:

– Sa mai adaugi continut pe care l-ai omis initial.

– Sa adaugi elemente de “proof”, adica sa te lauzi cu cat de citita este cartea ta (si cu parerile cititorilor despre ea). Aceste elemente sunt foarte importante si iti vor creste vanzarile.

 

Motivul pentru care trebuie sa faci update este ca utlizatorii vor publica review-uri ale cartii tale. Cu cate review-urile sunt mai bune, cu-atat altii vor avea “curajul” sa cumpere. Vrei cat mai multe review-uri de 4 si 5 stele, insa nu uita ca ai nevoie si de review-uri de 2 sau 3 stele. Nu te speria de critici pentru ca si acestea ajuta.

 

Pe langa review-urile de la utilizatorii inregistrati, mai poti (si chiar te rog) sa iti adaugi propriile review-uri la casuta de descriere a produsului. Cu cat mai multe cu-atat mai bine.

Desigur, e nevoie sa adaugi si descrierea propriu-zisa a artii, nu doar testimoniale.

La sfarsitul descrierii te rog sa le sugerezi cititorilor sa cumpere produsul, spunandu-le tocmai asta:

“Please scroll up and click the buy button.”

Odata publicata cartea, trebuie sa faci rost, spuneam, de cat mai multe review-uri. Daca te ocupi la modul serios de acest proces, vei avansa destul de rapid in paginile de rezultate ale Amazon si, automat, vei vinde mai mult.

 

Cum faci rost de review-uri? Simplu.

Daca ai un blog, le poti oferi cititorilor un exemplar gratuit din carte, cu conditia sa iti scrie acel review.

A doua varianta este sa oferi cartea prietenilor.

Preferabil sa le faci pe amandoua, pentru ca astfel vei aduna – ai ghicit – mai multe review-uri.

 

Cam asta a fost! Pare putin complicat insa, odata ce te apuci de prima ta carte, vei avansa incet dar sigur… ca si mine.

Desigur ca sunt si alte metode de a face bani pe internet, unele bune iar altele de-a dreptul proaste. Important este sa te concentrezi pe cele mai profitabile.