Coffee to go

coffee to go

“Coffee to go” sau cafeaua pe fugă este un concept relativ nou la noi. Este o modalitate de a face bani într-o nişă a preparatelor din cafea. In oraşele mai mari există deja mici astfel de afaceri care au succes.

O astfel de afacere are mai multe puncte de plecare, în funcţie de capacitatea de investiţie a antreprenorului. Cert este că, pentru un spaţiu închiriat de câţiva metri pătraţi, un expresor relativ bun, un angajat şi susţinerea cheltuielilor  pe o perioadă de 3- 6 luni, este nevoie de un buget de minim 8-10.000 de euro.

Cel mai important factor pentru succesul acestei mici afaceri este reprezentat de locaţie. Poţi avea cea mai bună cafea din lume, atât timp cât potenţialii clienţi nu te pot descoperi iar accesul nu este facil, şansele de succes sunt mult mai reduse. În consecinţă ai nevoie de un spaţiu care să fie situat, în ordinea importanţei, astfel:

  • Lângă şcoli şi universităţi, pe o stradă sau o alee pe care se circulă pe jos;
  • Într-un spaţiu de birouri cu număr mare de angajaţi;
  • Pe străzile centrale şi în acelaşi timp pietonale ale localităţilor;
  • Zone turistice de orice fel care sunt străbătute pe jos;
  • În interiorul centrelor comerciale sau mall-urilor.

 

Al doilea aspect foarte important este gustul specialităţilor de cafea. Degeaba investeşti în aparatură sau în cafea scumpă dacă gustul lasă de dorit şi nu este pe placul clienţilor.  Viitorul manager trebuie să  fie în primul rând consumator de cafea şi să cunoască gustul şi modalitatea de preparare a unei cafele bune.

 

Preparatele din cafea cele mai consumate în România sunt:

  • Espresso;
  • Cappucino;
  • Latte Macchiato;
  • Frappe;
  • Caffe Latte.

 

Aceste preparate pot fi condimentate cu diverse arome, de la ciocolată şi mentă până la cardamon şi toffee. Pe lângă specialităţile din cafea se mai pot vinde şi alte produse cum ar fi ceai, limonadă sau fresh-uri.

Pe lângă un design vizual atractiv, locaţia trebuie să fie astfel structurată încât să poată servi clientul într-un timp cât mai scurt. Deasemenea, calitatea trebuie să fie constantă deci gustul să se păstreze indiferent de zi.

 

Marketing-ul afacerii “Coffee to go” este simplu. Este nevoie aşa cum am precizat de o locaţie bună şi cel puţin un produs delicios, de rulaj, la un preţ atractiv care se poate denumi “specialitatea casei”. Investiţiile în reclama clasică nu sunt necesare.

În cazul profitabilităţii, este greu de spus o sumă sau un procent. În funcţie de cât de bine ştie să administreze fluxul de materii prime precum şi balanţa de venituri şi cheltuieli, antreprenorul poate câştiga mai mult sau mai puţin. Totuşi, media profitabilităţii este undeva între 30 – 40%.

Preparatele espresso trebuie să aibă o pondere de minim 50% pentru a asigura o marjă de profitabilitate optimă.

Franşizele disponibile în România pe partea de cafenele le puteţi găsi aici.

În concluzie, o afacere de tipul “Coffee to go” merită iniţiată. Uşor de administrat, este o activitate plăcută, cu o marjă bună de profitabilitate. Va trebui să cunoşti destul de bine acest domeniu, să oferi clienţilor produse de calitate la un preţ bun şi să administrezi cu responsabilitate veniturile pentru a obţine cât mai mulţi bani.

 

Sursa: ineedcoffee.com