Automate de gustari

aparate vending, idei de afaceriO să încep acest articol cu o întrebare:

Ce au în comun magazinele, fabricile, reprezentanţele auto, instituţiile, cinema-urile, sediile de birouri, aeroporturile, benzinăriile, şcolile şi spitalele?

Toate sunt locaţii perfecte pentru amplasarea automatelor de băuturi sau gustări.

Industria de vending este o nişă în care se poate dezvolta o afacere profitabilă. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest termen, o să precizez că vending-ul înseamnă “vânzare automată” şi mai este cunoscut şi sub denumirea de “automatic retailing”.

Astfel, prin intermediul unui aparat care poate comercializa aproape orice, de la dulciuri până la vouchere de reduceri, o companie poate vinde un anumit produs către un client fără a fi necesară prezenţa umană deci este un proces complet automatizat.

În România, nişa cea mai dezvoltată din industria de vending este cea a băuturilor calde. Aşa cum probabil ai observat deja, aceste aparate se găsesc în cele mai diferite locaţii, începând de la sedii de birouri şi fabrici până la gări, aeroporturi, vămi sau instituţii publice.

Industria de vending concurează cu afacerile clasice, în principal cu fast food-urile, cafenelele şi micile magazine şi câştigă teren deoarece preţul oferit este semnificativ mai scăzut, eliminându-se costurile generate de plata chiriei unui spaţiu comercial sau a resursei umane. Pentru început este nevoie de doar un singur angajat, care poate administra o reţea de astfel de aparate.

Pentru a începe o afacere de vending vei avea nevoie de:

–          Un mic depozit pentru materia primă şi pentru aparate. Totodată, acest spaţiu va fi folosit ca şi service;

–          Un autoturism (autoutilitară) care să fie folosit la transportul aparatelor şi a produselor;

–          Furnizori de materie primă;

–          Un angajat part-time care să viziteze zilnic aparatele, să se asigure că stocul de produse este suficient şi să încaseze banii;

–          Afaceri locale cu mulţi angajaţi sau clienţi, unde să fie plasate aceste aparate.

Pentru achiziţia aparatelor de vending se pot contacta atât firme româneşti care reprezintă în România diverse firme de prestigiu din domeniu cât şi firme din Europa. În funcţie de bugetul de care dispui, poţi cumpăra automate noi sau second-hand. Având un preţ mai mare, aparatele noi beneficiază de garanţie şi service spre deosebire de cele vechi care, chiar dacă le cumperi mult mai ieftin, va trebui să investeşti sume de bani în reparaţii.

Locaţia în care plasezi aceste aparate este esenţială. În consecinţă, îţi recomand să cauţi locaţii profitabile înainte de a face orice demers în iniţierea acestei idei. În momentul în care închei un parteneriat pentru o locaţie te poţi gândi la cumpărarea primului aparat. De obicei, pentru fiecare aparat va trebui să plăteşti proprietarului spaţiului un comision negociabil din vânzari.

 

Venituri şi cheltuieli

În funcţie de nişa aleasă şi locaţia contractată, îţi poţi face un calcul simplu al veniturilor constituite din numărul de produse vândute zilnic. Cu un adaos de minim 50%, afacerile vending sunt foarte profitabile. De exemplu, o cafea de la automat pe care o cumpărăm astăzi cu un leu costa în jur de 40 de bani.

Cheltuielile curente sunt reprezentate în primul rând de achiziţia materiei prime, reparaţii, combustibil, salarii.

 

Avantajele unei afaceri de vending:

– îţi oferă posibilitatea de a lucra part-time;

– Profit ridicat cu costuri reduse;

– Investiţie relativ mică, în funcţie de bugetul fiecăruia şi dorinţa de extindere.

 

Dezavantaje:

–          Poţi întâmpina dificultăţi în găsirea unui spaţiu în care să ai vânzări satisfăcătoare;

–          Trebuie să te pricepi la mecanică pentru a putea să repari singur defecţiunile apărute într-un timp cât mai scurt. Chiar dacă nu deţii această abilitate, poţi negocia un contract de service;

 

Îţi recomand următorul site, unde găseşti o multitudine de informaţii despre această industrie şi despre produsele pe care le-ai putea comercializa: www.vendingtimes.com