Agenţiile de turism medical-idei de afaceri rentabile?

Afaceri rentabile in turismul medical

Turismul medical

Agenţiile de turism sunt afaceri rentabile în măsura în care se administrează eficient. Piaţa serviciilor în turism este foarte diversificată şi matură dar totuşi există o serie de nişe de piaţă care nu sunt acoperite. Una dintre acestea este reprezentata de turismul medical.

Conceptul de turism medical este relativ nou pe piaţa românească şi presupune tratarea pacienţilor străini cu diverse afecţiuni  în cadrul cabinetelor sau spitalelor private din România. Pacienţii străini reprezintă persoanele cu diverse afecţiuni care domiciliază în oricare colţ al lumii şi care preferă să aleagă servicii medicale la acelaşi nivel calitativ sau chiar superior dar la un tarif mai mic decât în ţara lor. Pe lângă acest avantaj, pacientul beneficiază de servicii turistice la preţuri atractive.

Conform comunicatelor de presă ale Ministerului Turismului, la nivelul anului 2010, încasările din turismul medical au fost de aproximativ 250 miloane euro iar numărul de turişti care au vizitat ţara noastră cu acest scop a fost de circa 60.000.

Domeniile cele mai vizate de potenţialii clienţi în turismul medical sunt:

-Stomatologia;

-Chirurgia estetică;

-Tratamentele de fertilitate;

-Oftalmologia;

-Tratamentul cancerului;

-Tratamentul obezităţii;

-Turismul balnear;

Cum se pot realiza afaceri rentabile în nişa turismului medical?

O afacere de intermediere  între clinicile de profil din România şi pacienţii de peste hotare care să includă pe lângă tratamentele medicale şi serviciile turistice necesare oricărei persoane care vizitează o ţară străină (şi nu orice ţară) poate fi un business profitabil, realizabil cu o investitie mică şi cu un potenţial financiar enorm, raportat la valoarea încasărilor dintr-un singur an pe această nişă.

Pentru început trebuie să studiezi această piaţă, cu scopul de a găsi cei mai buni medici pe nişele enumerate anterior şi să promovezi diverse pachete turistice care să satisfacă preferinţele clienţilor. Apoi, vor fi necesare o serie de parteneriate, care să devină portofoliul de servicii necesar derulării afacerii.

Paşii necesari pentru iniţierea unei afaceri de turism medical

Acest business se poate realiza pentru început de la domiciliu, cu ajutorul unui portal online care sa prezinte viitorilor clienţi beneficiile pe care le-ar avea dacă ar alege un sejur medical în România. Totodată, website-ul va trebui să prezinte toţi partenerii tăi -atât spitalele private cât şi agenţiile de turism prin intermediul cărora se va achiziţiona sejurul medical.

In perioada de start-up a acestei afaceri rentabile, te-ai putea axa pe furnizorii de servicii medicale care au sediile în zona ta de domiciliu, astfel îţi va fi mult mai uşor să iei legătura cu ei şi vei eficientiza costurile legate de deplasarea ta în aceste locaţii. Poţi iniţia afacerea şi pe o singură nişă dintre cele enumerate mai sus, recomandarea mea este cea de servicii medicale stomatologice, urmând să te extinzi pe măsură ce activitatea începe să genereze profit.

Referitor la partea de venituri, câştigul tău va fi reprezentat de un comision pe care îl vei negocia şi îl vei primi pentru fiecare client care va accesa serviciul tău de turism medical.

 

Avantaje

 

–          investiţia este mică, sub 1000 de euro şi constă din înfiinţarea unei Persoane Fizice Autorizate (PFA), realizarea unui site pe internet, promovarea afacerii şi cheltuieli de deplasare pentru negocierile cu partenerii;
–      este  o afacere care se poate desfăşura la domiciliu. Întâlnirile le poţi programa la sediile colaboratorilor iar comunicarea cu potenţialii clienţi ai afacerii o vei face telefonic sau prin e-mail;
–      este o afacere bazată mai mult pe activitatea online deci nu comportă cheltuieli lunare mari, cu un spaţiu sau alţi angajaţi.

 

Dezavantaje

 

–          sunt necesare atât cunoştinţe medicale minime cât şi cunoaşterea serviciilor şi intermediarilor în turism.

–          este necesară cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, preferabil limba engleză.

–          vei fi nevoit să te deplasezi pe distanţe mai lungi pentru a realiza întâlniri cu viitorii parteneri de afaceri.

 

Concluzii

 

Cifra de afaceri a pieţei de turism medical este în creştere, fiind estimată la o valoare de 500 de milioane de euro în anul 2015. Cu siguranţă dintre medicii cu notorietate de la noi, tot mai mulţi aleg un job în strainătate dar mai există încă specialişti de renume, care pot fi abordaţi în vederea parteneriatului într-o astfel de afacere. Iar pentru partea de servicii turistice, se găsesc cu siguranţă diverse oportunităţi.

Deci, ca să răspund întrebării din titlul articolului, opinia mea este că agenţiile de turism medical sunt afaceri rentabile.