Afaceri mici si profitabile: Agentia de plasare de bone

O afacere mica dar profitabilaSe spune că trebuie să investeşti o sumă mare de bani într-o activitate ca să generezi un profit important. Această regulă nu este general valabilă, de multe ori afaceri mici, realizate cu ceva mai mult decât banii de buzunar, să zic aşa, au devenit imperii financiare. Primul exemplu care îmi trece acum prin minte este Facebook. Din punctul meu de vedere, cea mai importantă abilitate a unui antreprenor este viziunea, perseverenţa şi nu în ultimul rând experienţa. Aşa cum spunea Confucius, găseşte-ţi o activitate care îţi place şi nu vei mai fi nevoit să munceşti niciodată. Te las pe tine să interpretezi această frază.
Că tot veni vorba despre afaceri mici, astăzi o să încerc să detaliez câteva chestiuni necesare pentru a înfiinţa o activitate de plasare de bone şi menajere pe plan local.

Planul afacerii

Business-ul constă în intermedierea între persoanele care oferă servicii de îngrijire/curăţenie şi familiile care au nevoie de aceste servicii. Ar trebui să te adresezi familiilor cu minim 3 membri, din mediul urban, cu un venit peste medie.
Această afacere mica se pretează în special celor cu pregătire şi/sau experienţă în domeniul resurselor umane sau a recrutării de personal.
Ai nevoie de 2 baze de date: una de clienţi şi una de persoane doritoare să se angajeze ca şi bone. Aceste baze de date le poţi cumpăra sau le poţi construi cu ajutorul unei strategii de marketing eficiente, un anunţ de angajare sau distribuirea de flyere.

 

Resurse necesare

Pentru a iniţia această mica afacere, este nevoie de un buget de aproximativ 4-5.000 de euro care va fi alocat pentru închirierea unui spaţiu, amenajarea acestuia, achiziţionarea unui computer/laptop şi a unei imprimante, creearea unui site (referitor la acest aspect îţi recomand să citeşti articolul despre creearea unui magazin online) şi angajarea unei persoane experimentate în domeniu care deţine un eventual portofoliu de clienţi. În eventualitatea în care deţii o parte din aceste resurse, investiţia scade.

 

Veniturile şi cheltuielile acestei mici afaceri

Veniturile generate reprezintă un procent din primul salariu al bonei. Ca să-ţi faci o idee, o bonă câştigă minim 700 de lei lunar iar din această sumă tu vei încasa între 50 şi 100%. La un număr de 10 intermedieri lunare în faza de început vei genera un venit minim de 3500 de lei.
Cheltuielile pentru această mica afacere sunt mici şi depind de bugetul alocat pentru promovare. În rest, vei lua în calcul chiria, plata utilităţilor şi a serviciilor şi eventualele salarii în situaţia în care eşti decis să faci angajări.

 

Avantajele acestei mici afaceri:

– Activitatea se poate extinde pe plan naţional şi internaţional;

– Se pot diversifica categoriile de personal cărora le vei intermedia angajarea – vezi articolul despre îngrijirea persoanelor vârstnice;

– Este o afacere uşoară, cu bani puţini şi simplu de pus în practică.

 

Dezavantaje:

– Business-ul se poate dezvolta doar în oraşele mai mari;

– Necesită experienţă minimă în domeniu;

– Necesită abilităţi excelente de comunicare şi putere de convingere din partea celui care o promovează.

 

 

Concluzii

Într-o perioadă în care timpul alocat diferitelor activităţi casnice devine insuficient, afacerile mici isi pot dovedi inca o data profitabilitatea. Agenţie de plasare de bone este o mica afacere care poate genera profituri mari.