Afacerea in franciza

Francize

Afacerea in franciza

Ce este o franciza?

Franciza este o relaţie comercială cu un terţ, de forma unei entităţi fizice sau juridice – numită francizat (engl. Franchisee) sau francizer, care oferă drepturi referitoare la serviciile, brandul, logistica, instrumentele de marketing şi nu în ultimul rând experienţa firme-mamă, numită francizor (engl. Franchiser) pentru a comercializa produsele sau serviciile acesteia. Mai pe scurt, franciza este modalitatea prin care poţi folosi modelul de afacere profitabil al unei alte firme de succes în favoarea propriului business.

La ora actuală există peste 120 de francize în lume, începând de la vânzări de automobile, restaurante, fast-food-uri,  până la servicii pentru animale de companie.

 

Cum funcţionează francizele? Investiţia într-o afacere tip franciza

Fiecare afacere in franciza necesită plate unei taxe către francizor, care se numeşte taxa de acordare a francizei. Această taxă variază foarte mult în funcţie de notorietatea brandului, cifra de afaceri, valoare unitară a produsului/serviciului. Taxa de acordare a francizei se plăteşte în momentul încheierii contractului de francizat urmând ca ulterior să se plătească către francizor un procent din cifra de afaceri, lunar sau în funcţie de condiţiile stipulate în contract. Acest procent poartă numele de redevenţă.

 

Tipuri de francize

Pe piaţă se găsesc 3 categorii de francize:

 •           Distribuitori, care garantează vânzarea numai a produselor companiei-mamă, spre exemplu, show-room-urile auto;
 •          Licenţierea unei mărci înregistrate sau a unui brand, prin aceasta, francizatul având dreptul să folosească marca respectivă în cadrul propriei afaceri;
 •          Afacerile gândite in sistem franciza, sau afaceri în franciza care sunt şi cele mai cunoscute (restaurante, fast-food-uri, covrigării etc.)

 

Avantajele unei francize:

 • Brandul companiei. Un brand cu notorietate reprezintă o imagine pe măsură. Aşa cum probabil ştii deja, imaginea unui produs se reflectă proporţional asupra cifrei de afaceri. Din punctul meu de vedere, imaginea firmei este un punct forte în vânzări.
 • Training-urile oferite. Orice francizor oferă training şi suport noilor francizati, fiind direct interesat să te ajute să-ţi măreşti cifra de afaceri, pentru ca valoarea redevenţei să fie cât mai mare.
 • Economie de timp. Deoarece orice idee de afacere are nevoie de un anumit timp pentru a deveni matură, o afacerile tip franciza se pot extinde pe o anumită nişă de piaţă mult mai repede şi cu costuri mult mai mici.
 • Calitatea produselor şi serviciilor.Francizele oferă produse sau servicii de calitate clienţilor săi, folosind reţete de fabricaţie sau procese tehnologice care şi-au demonstrat eficienţa şi au fost testate de francizor.
 • Siguranţă. Spre deosebire de o afacere normala, francizele îţi oferă un risc mult mai mic de a avea probleme financiare în primele 12 luni de la start-up. Studiile relevă faptul că aceste afaceri au un risc mult mai scăzut de faliment în primul an de activitate.
 • Experienţă. O activitate de acest tip este potrivită pentru tinerii antreprenori sau pentru cei care nu au experienţă în domeniul respectiv deoarece beneficiază de training şi suport din partea francizorului.

Dezavantajele unei afaceri tip franciza:

 • Taxa de acordare a francizei poate fi foarte consistentă; cu toate că o franciză ieftină poate începe de la 200 de euro, această taxă poate ajunge de ordinul sumelor cu 5 sau 6 cifre.
 • Redevenţa. Această taxă poate deveni inconfortabilă la un moment dat, în special când vezi că afacerea prosperă. Dar cu toate acestea, taxa de redeventa se poate negocia.
 • Obligativitatea menţinerii unui standard de calitate impus de francizor. Cu siguranţă, folosind procedurile sau schemele tehnologice pentru realizarea unui produs sau serviciu va trebui să menţii parametri de calitate peste standard. În caz contrar, imaginea francizorului poate fi afectată şi va trebui să plăteşti penalizări sau în cel mai rău caz, contractul se va rezilia.

 

Ce ar trebui să analizez dacă vreau să iniţiez o afacere tip franciza?

Sunt mai multe aspecte care ar trebui analizate în situaţia în care eşti preocupat de a investi într-o afacere tip franciza dar nu te-ai decis ce să alegi.

În primul rând trebuie să studiezi notorietatea brandului, dacă se găseşte la nivel mondial, european sau doar naţional. Dacă vrei să te orientezi spre un produs tradiţional, să zicem covrigărie, este suficient ca francizorul să aibă acoperire naţională. O reţetă de covrigi din zonă este cu siguranţă pe gustul consumatorului român şi este gândită în aşa fel încât să-ţi ofere şi un profit optim. Daca vrei să te orientezi spre francizele tip fast-food sau cafenea, poţi avea succes cu un brand mondial.

Aşa cum tu vrei să generezi profit din afacerea ta şi francizorul îşi doreşte acelaşi lucru. Analizează cifra de afaceri din ultimii 2-3 ani, ca să vezi dacă merită investitia. Dacă cifra de afaceri are un trend descendent, ar fi bine să te orientezi spre altceva.

Încearcă să iei legătura cu un francizat şi să afli “cum merge treaba”. Există situaţii când un contract îţi oferă mai multe beneficii decât cele reale. Calculează valoarea tuturor serviciilor şi vezi dacă suma se apropie de taxa pe care o ai de plătit. Imaginează-ţi că lansezi o afacere de la 0 în acelaşi domeniu, care ar fi valoarea investiţiei raportată la taxa de franciză? Dacă această valoare este supraunitară, atunci franciza merită achiziţionată.

 

Concluzii

În acest articol am detaliat aspectele principale ale unei afaceri în franciza. Privită ca o afacere de viitor, franciza se dovedeşte a fi o idee de afacere profitabila datorită paletei diversificate care cuprinde atât afaceri naţionale cât şi globale. Fiind necesare investiţii mai mari sau mai mici, afacerea in franciza poate fi deschiderea către calea succesului şi a independenţei financiare.

Îţi recomand să citeşti  şi:

Idei de afaceri online prin programe de afiliere

Idei de afaceri profitabile: clientul misterios

De ce Enciclopedia Afacerilor?