Licitatii publice – 5 pasi in vederea participarii

Licitatii publiceLicitatiile publice sunt o sursă sigură de venit pentru toate afacerile. Cu toate că există multă birocraţie în acest domeniu şi îndeplinirea condiţiilor din caietul de sarcini este dificilă sau uneori imposibilă, câştigarea unei licitatii publice este o gură de aer pentru business-urile care se pot alinia cerinţelor unei astfel de operaţiuni.

Licitatiile publice se efectuează pentru produse, servicii sau lucrări care depăşesc contravaloarea în lei a sumei de 15.000 de euro, fără TVA, până la această sumă folosindu-se serviciul de achizitie sau atribuire directa.

 

Cadrul legislativ

Cadrul legislativ al achizitiilor publice este constituit de o serie de legi, ordonanţe şi hotărâri, atât la nivel naţional cât şi european astfel:

–          Ordonanta de urgenta 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, modificată şi completată prin Ordonanta 94/2007;

–          Legea nr.337/2006 privind aprobarea OUG 34/2006;

–          Hotararile de Guvern nr. 925/2006, 1660/2006 şi 198/2008 care aduc completări aceleiaşi ordonanţe nr. 34/2006.

Pe lângă îndeplinirea solicitărilor din caietul de sarcini este recomandat să fii familiarizat cu cadrul legislativ pentru a putea înocmi documentele într-un mod profesionist şi legal.

 

5 paşi simpli pentru a participa la licitatii publice

  1. Identificarea licitatiilor. În acest scop, se accesează www.seap.ro, se creează un cont (pentru crearea unui cont este necesar a se complete o serie de date aşa că ar fi bine să ai la îndemână toate documentele firmei tale). Ulterior se caută licitaţii în funcţie de profilul afacerii.
  2. Monitorizarea licitatiilor. Aceasta se poate realiza personal sau prin intermediul portalurilor de licitatii in urma achitării contravalorii unui abonament lunar. Astfel, vei fi anuntat ori de câte ori va fi disponibilă o licitatie pe domeniul tău de activitate.
  3. Pregătirea documentaţiei. Această etapă se poate realiza în urma consultării legislaţiei sau poţi apela la o firmă de specialitate.
  4. Depunerea documentelor – se poate face personal sau prin trimitere cu ajutorul serviciilor poştale sau de curierat.
  5. Participarea efectivă la licitatie, moment în care se stabileşte oferta câştigătoare, se semnează contractul şi se execută lucrarea.

Pentru a câştiga o licitatie, preţul cel mai mic nu este întotdeauna un criteriu obligatoriu. Spre exemplu, se poate lua în calcul preţul într-o proporţie de 70% iar diferenţa de 30% o poate constitui experienţa în servicii similare.

 

Dezavantajele licitatiilor publice

Este necesar să îndeplineşti anumite condiţii pentru a putea participa la o licitaţie. Printre acestea s-ar număra minim un an fiscal încheiat al afacerii tale, o anumită cifră de afaceri care trebuie să se regăsească în balanţa contabilă/bilanţurile aferente de pe ultimul an sau participarea şi câştigarea unui număr de licitaţii anterioare (experienţă). Mai trebuie luat în calcul şi indicele de bonitate (lichiditate, solvabilitate, rentabilitate, grad de îndatorare).

Deasemenea, se pot impune unele standarde de calitate cum ar fi ISO, HACCP şi OH SAS, în funcţie de profilul licitaţiei.

Este nevoie de oameni pe care să te poţi baza, în speţă angajaţi. În unele cazuri se solicită CV-urile celor care vor desfăşura activitatea pentru care s-a încheiat licitaţia.

Totodată, există diverse portaluri de licitaţii pe internet, care în schimbul unei taxe oferă, pe lângă monitorizarea licitatiilor, diverse servicii şi suport în acest domeniu.

 

În concluzie, orice antreprenor care deţine o societate comercială fără datorii şi cu minim un an de vechime poate participa la o licitatie publica. Aşa cum am mai spus, orice afacere cu statul este sigură, chiar dacă uneori apar întârzieri în onorarea plăţilor.

Sursa foto: © Africa Studio – Fotolia.com