11 pasi pentru o afacere de succes

Afacere de succes

 

Vrei să devii antreprenor şi nu ştii ce ai de făcut. În acest articol o să-ţi prezint 11 paşi simpli care ar trebui să-i ai în vedere pentru o afacere de succes, indiferent dacă eşti începător sau nu:

 1. Cunoaşte legislaţia!
 2. Acumulează cunoştiinţe minime în domeniul financiar- contabil;
 3. Identifică cererea pe piaţa respectivă;
 4. Studiul de piaţă;
 5. Cum veteranii în domeniu sunt mentori nicidecum duşmani;
 6. Finanţarea;
 7. Adaptează-te la schimbare!
 8. Asumă-ţi riscurile!
 9. Construieşte-ţi o echipă!
 10. Încearcă!
 11. Investeşte în educaţia ta financiară!

 

 1. Cunoaşte legislaţia!

 

Fie că vrem sau nu vrem trebuie să recunoaştem că legea este cea care ne guvernează, cu atât mai mult în mediul de afaceri. Probabil după ultimele evenimente prezentate în media înclinăm să credem că nu este tocmai aşa. Dar întotdeauna trebuie să încercăm să evităm derapajele în afara legii pentru că acest lucru poate avea repercursiuni grave atât asupra afacerii cât şi asupra imaginii administratorului. Şi până la urmă, este mai important să dormi liniştit decât orice altceva. Asta nu înseamnă să nu-ţi asumi anumite riscuri, fapt despre care voi scrie ulterior.

Cunoaşterea legislaţiei este importantă pentru o afacere de succes şi este în avantajul tău. Iată ce ar trebui să ştii:

–          Care sunt formele de organizare juridică;

–          Care sunt atribuţiile şi responsabilităţile unui administrator;

–          Tipuri de contracte (contracte de muncă, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare- cumpărare, contracte de închiriere, subcontractarea);

–          Legislaţia privitoare la Sănătate şi Securitate în Muncă.

 

2. Acumulează cunoştiinţe minime în domeniul financiar- contabil

 

Acesta este un capitol amplu şi binecunoscut specialiştilor în domeniu. Pentru orice antreprenor de succes este important să cunoască ce înseamnă cifra de afaceri, venitul, profitul, TVA-ul iar în funcţie de profilul afacerii trebuie să cunoască cum se face un import sau un export, o activitate de retail sau de producţie.

 

Legat de partea de contabilitate, trebuie să te deprinzi cu contabilitatea primară: înregistrarea încasărilor şi plăţilor în registrul de casă, mişcările de marfă efectuate,calculul preţului de producţie sau de vânzare.

 

 3.Identifică cererea pe piaţă

 

Multe afaceri sunt organizate în cele mai mici detalii dar se uită un aspect foarte important: vânzarea. Acesta este şi motivul pentru care, conform statisticilor, din 10 afaceri noi, doar 2 reuşesc să treacă cu bine de primul an de activitate.

 

Orice afacere de succes trebuie iniţiată din perspectiva cererii pe piaţă. Dacă există cerere pentru un anumit produs sau serviciu, iar oferta este insuficientă, este momentul să lansezi afacerea care cu siguranţă va fi profitabilă. Piaţa tinde să echilibreze raportul dintre cerere şi ofertă. După ce acest echilibru este atins, oferta devine superioară cererii, moment în care se declanşează adevărata concurenţă.

 

 4.Studiul de piaţă

Înainte de a demara orice activitate, un studiu de piaţă este extrem de necesar. Prin intermediul acestuia vei descoperi raportul între cerere şi ofertă, piaţa ţintă, preţurile practicate şi serviciile oferite de concurenţă. Deasemenea, părerea potenţialilor clienţi este foarte importantă. Ar fi dispuşi să cumpere respectivul produs sau serviciu? Ce şi-ar dori în plus faţă de ceea ce există pe piaţă?

 

Acest studiu te ajută în realizarea unui plan de afaceri real care să pună în evidenţă profitabilitatea şi implicit succesul afacerii. Orice business trebuie să fie profitabil, altfel nu şi-ar mai avea sensul.

 

Există mai multe modalităţi de a realiza un studiu de piaţă:

–          Realizarea unui produs într-o miniserie, expunerea acestuia şi solicitarea de feedback;

–          Sondaje de opinie efectuate atât online cât şi offline;

–          Păreri ale cunoscătorilor expuse în cadrul diverselor întâlniri, în mass-media sau pe forum-uri .

 

 5.Veteranii în domeniu sunt mentori nicidecum duşmani

 

Am întâlnit nenumărate situaţii în care tinerii antreprenori preferă să acţioneze conform instinctului propriu. Această situaţie duce de multe ori la eşecuri care cu greu vor fi neutralizate. Cu siguranţă, merită să te bazezi pe un instinct financiar dezvoltat. Dar în lipsa acestuia, este bine să ceri sfatul unui profesionist. Sunt multe persoane experimentate care abia aşteaptă să-ţi împărtăşească din experienţa lor.

Există un mit conform căruia, odată dezvoltată o afacere de nişă, alţi antreprenori care activează în această nişă sunt duşmanii cei mai de temut. Nu este adevărat. Atât timp cât, atu-urile personale sunt bine păstrate, nu ai de ce să-ţi faci griji. Participarea la întâlniri şi diverse discuţii pe o temă comună îţi pot oferi numeroase idei prin intermediul cărora să-ţi dezvolţi afacerea.

În consecinţă, abordează veteranii în domeniu, discută constructiv, învaţă, caută informaţii pentru succesul afacerii.

 

 6. Finanţarea

 

Chiar dacă poate părea un capitol dificil, există mai multe posibilităţi de finanţare:

–          Resurse proprii. Cea mai convenabilă metodă. Se poate cere ajutorul familiei sau prietenilor apropiaţi pentru mici împrumuturi;

–          Credit bancar. Chiar dacă personal, încerc pe cât posibil să evit un credit, acesta poate fi o soluţie de finanţare. În prezent există o serie de programe din partea instituţiilor bancare care oferă diverse facilităţi antreprenorilor;

–          Asocierea cu persoane dispuse să investească. Aceasta este o altă metodă de finanţare. Poţi căuta investitori care să-ţi ofere sume de bani în schimbul obţinerii unei cote de profit. Dar trebuie negociate în cele mai mici detalii condiţiile asocierii.

 

 7. Adaptează-te la schimbare!

 

În secolul vitezei, schimbările se produc cu o frecvenţă mai mare decât în trecut. Acestea pot fi:

–          Legislative – apar noi legi care pot favoriza/defavoriza mediul de afaceri;

–          Financiare – în această categorie intră taxele şi impozitele către stat, dobânzile bancare sau modificarea condiţiilor comerciale;

–          De piaţă. Piaţa însăşi este într-o continuă fluctuaţie. Ca să ai o afacere de succes, trebuie să ştii să te adaptezi tuturor schimbărilor şi să urmăreşti finalitatea acţiunilor întreprinse.

 

 8. Asumă-ţi riscurile!

 

Cine nu riscă nu câştigă. Această teorie este valabilă în fiecare aspect al vieţii tale deci implicit şi în cel financiar. Încearcă să-ţi asumi anumite riscuri. Asta nu înseamnă să te arunci cu capul înainte în orice afacere care pare o oportunitate. Dar nici să stai deoparte şi să aştepţi afacerea secolului care tot întârzie să apară. Dacă nu vrei riscuri, fă-ţi depozite bancare cu dobândă de 7% pe an şi o să trăieşti fericit tot restul vieţii.

 

 9.Construieşte-ţi o echipă!

 

O echipă te poate ajuta enorm în realizarea visurilor tale financiare. Este foarte greu, aproape imposibil, să faci totul de unul singur. Caută persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune cu tine şi colaborează cu ei. Cum se spune, “o mână spală pe alta şi amândouă spală faţa”.

 

 10. Încearcă!

 

O încercare nereuşită valorează mult mai mult decât 100 de planuri rămase doar la stadiul de gândire. Cu cât încerci mai mult, cu atât şansele de reuşită cresc. Nimeni nu s-a născut învăţat. Priveşte în jurul tău şi observă caracteristicile oamenilor prosperi, vezi de unde au plecat, unde au ajuns şi cum au reuşit să deţină afaceri de succes.

 

Oamenii sunt programaţi să respingă ceea ce este nou. Dacă o să le spui unui număr de zece amici: “M-am gandit să încep afacerea x, ce părere ai?”, o să primeşti zece răspunsuri negative şi niciunul nu o să sune astfel: “Super! Ar trebui să te apuci de treabă! Dacă ai nevoie de ajutor, te poţi baza pe mine!”

 

 11.Investeşte în educaţia ta financiară!

 

Participă la cursuri sau seminarii de educaţie financiară. O să descoperi multe lucruri pe care nu le ştiai, o să cunoşti oameni şi o să ai din ce în ce mai multe idei de afaceri.

Citeşte cărţi în domeniu! Caută pe internet, sunt foarte multe resurse pe această temă, atât în limba română cât şi în limba engleză. Educaţia financiară este temelia spiritului antreprenorial.

Pentru cărţi despre afaceri şi educaţie financiară îţi recomand Libris.ro. La categoria Afaceri din cadrul acestei librării online găseşti  peste 290 de titluri la preţuri foarte bune ale experţilor în domeniu precum Robert Kiyosaki, Donald Trump, Zig Ziglar şi mulţi alţii.